mavi plaka

Plaka Renkleri ve Anlamları

Plaka tüm Türkiye ve dünyada, otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, taksi ve motosiklet gibi taşıtlara verilen numara ve harflerdir. Karayolları Trafik Kanunu’na göre aracın ön ve arka tamponda bulundurulması zorunlu olan plakalar yetkililerin araç ve araç sahibi hakkındaki bilgilere ulaşabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Plakalar, renklerine ve kullanım alanlarına farklı çeşitlerden oluşmaktadır. Cumhurbaşkanlığı ve üst düzey devlet yetkilileri, diplomatik temsilciler, kamu görevlileri gibi yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip kendilerine ait plakaları bulunuyor. Bu yazımızda plaka çeşitlerini, hangi kurum ve kuruluşlara ait olduğunun bilgilendirmesine yer verdik.

Normal Vatandaşlara Verilen Plaka

Trafikte en çok gördüğümüz plaka çeşididir. Normal vatandaşlara ve ticari amaçla kullanılan araçlara tahsis edilmiştir.1996 yılında Avrupa Birliği ile yapılan gümrük birliği anlaşmasından sonra plakanın sol tarafına mavi şerit üzerine TR ifadesi eklenmiştir. Beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakam kombinasyonundan oluşur. İlk iki rakam sahibinin ikamet ettiği ili temsil eder.

Ayrıca ülkemizde taksi plakalarının harf kısmı “T” ifadesiyle başlamaktadır.

Özel Plaka

Beyaz zemin üzerine siyah harf yerine mavi şerit üzerine istenilen yazının yazılabildiği plaka türüdür.Şahıs veya şirket isminin yazdığı bu plakaları gerekli şartları yerine getirmeniz durumunda sahip olabilirsiniz. Plakalar araçların kimlik numarası olduğundan bir plaka yalnızca bir araca verilmektedir. İstediğiniz plaka daha önce alınmamış ise ilçe emniyet müdürlüğüne giderek başvuruda bulundurktan sonra özel araç plakası vergisini ödeyerek istediğiniz plakaya sahip olabilirsiniz.

Resmi Araç Plakası

Resmi araç plakaları devlete aittir. Bu araç plakalarına trafikte en sık ambulans, itfaiye araçlarında rastlamaktayız.Siyah zemin üzerine beyaz karakterlerin yazılı olduğu bu tip plakalar bakanlıklar, belediyeler ve bu kurumların müdürlüklerine ait kamu taşıtlarında kullanılıyor. Meslek odası, birlikleri ve federasyonları gibi kamu kurumu niteliği taşıyan kuruluşlara ait araçlarda da siyah plaka yer alabiliyor.

Yeşil Plaka

Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları olarakta geçen yeşil plakalar, yeşil zemin üzerinde beyaz renkte sayılar ve harflerden oluşur. Bu plakalar yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir illerimiz başta olmak üzere bu kurumların yer aldığı 11 ilimizde bu plakalara rastlamamız mümkündür. Plakadaki harflerinde kendi içerisinde 4 çeşit anlamları vardır. Bu harflerin anlamları ise ;

  1. CC harfleri konsolos makam aracında,
  2. CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
  3. CD harfleri büyükelçi makam aracında,
  4. CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

Mavi Plaka

Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. Bu plakayı polis araçlarının yanı sıra jandarma asayiş araçları kullanmaktadır. Polis araçları o şehrin kodunun yanında A harfi kullanırken jandarma ise J harfini kullanır. Ayrıca sahil güvenlik araçları da aynı rengi kullanmakla birlikte plakasında SGH ifadesi taşır.

Kırmızı Beyaz Plaka

Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alıyor. Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılıyor.

Cumhurbaşkanı Araç Plakası

Cumhurbaşkanının aracında sadece cumhurbaşkanlığı forsu bulunur. Fakat araçta cumhurbaşkanı olmadığı taktirde veya konvoydaki diğer araçlarda CB 0001, CB 0002 gibi plakalı araçlar bulunur.

Kırmızı Plakalar

Kırmızı zemin üzerine altın rengi 4 haneli sayıyla yazılan bu özel plakalar devlet büyüklerine aittir. Bu plakalar protokol plakaları olarakta bilinmektedir. 0001 plaka meclis başkanına aittir. Ardından sırasıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Bakanlıklar gelecek şekilde sayı da protokol sırası uyarınca devam ederek ilerleyer. Ayrıca TBMM ile başlayan plakalar da TBMM üyelerine tahsis edilmiştir.

Valiler de kırmızı plaka kullananlar arasındadır. Plakanın ilk 2 rakamı görevli oldukları ili temsil eder.

Sarı Plaka

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.

Bedensel Engelli Araç Plakası

Bu plakalar adından da anlaşılacağı gibi bedensel engelli vatandaşların kullandığı araçlarda bulunan plakalardır. Tasarımları özel araç plakalarıyla aynıdır. Tek farkı ülke kodu ile plakanın yer aldığı yer arasında bedensel engelli simgesi bulunuyor olmasıdır.

Yayınlanma Tarihi: 10.01.2024 Güncellenme Tarihi: 23.02.2025
PAYLAŞ: