
Src Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Bu yazımızda SRC belgesi nedir, SRC belgesi alma şartları, Sınavlı ve Sınavsız SRC belgesi başvuru konuları yer almaktadır.
Src Belgesi Nedir?
Src, mesleki yeterlilik belgesi olarak adlandırılıp SÜRÜCÜ kelimesinin sessiz harflerinin kısaltmasıdır. Src belgesi, karayolu taşıma kanununa göre eşya, kargo ve yolcu taşıyan diğer bir deyişle ticari olan aracı sevk ve idare eden kişide bulunması gereken belgelerden biridir.
SRC Belgesi Çeşitleri
Ülkemizde 5 çeşit SRC belgesi yer almaktadır. Her çeşidin kendi içesinde belli bir kategorisi vardır. SRC belgesi çeşitleri şu şekildedir:
- Src1 belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin aldığı bir belgedir. Bu belge ile hem yurt içinde hem de uluslararası yolcu taşımacılığı yapılabilir. SRC1 belgesine sahip sürücüler otobüs, taksi ve minübüs türündeki taşıtları uluslararası yolcu taşımacılığında kullanabilirler.
- Src2 belgesi:Yurt içindeki yolcu taşımacılığı yapacak sürücülerimizin almak zorunda olduğu belgedir. Bu belgenin yurt dışında geçerliliği yoktur. SRC1 belgesine nazaran sadece ülke sınırları içerisinde müsadesi olan bir belge türüdür.SRC2 belgesine sahip sürücüler otobüs, taksi ve minübüs türündeki taşıtları sadece yurt içerindeki yolcu taşımacılığında kullanabilirler.
- Src3 belgesi: Bu ticari olarak kargo, yük ve eşya taşıyanlar tarafından alınır. Bu belge ile uluslararası yük taşımacılığında zorunlu kılınmaktadır. Src3 belgesine sahip taşıt sürücüsü yurt içinde ve yurt dışında yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapabilmektedir. Kamyon, kamyonet,pikap ve çekici (TIR) türündeki araçların uluslararası yük taşımacılığında Src3 belgesi gerekmektedir.
- Src4 belgesi: Yurt içinde yük,eşya ve kargo taşımacılığında gerekli olan belgedir. Bu belgeye sahip sürücülerin belgeleri yurt dışında kabul görmemektedir, Src4 belgesi ile yalnızca yurt içinde taşımacılığa izin verilmektedir. Src4 belgesi, Src4 belgesi kamyon, kamyonet,pikap ve çekici (TIR) türündeki taşıtların yurtiçindeki yük,eşya ve kargo taşımacılığında zorunlu tutulmuştur.
- Src5 belgesi: Her türlü tehlikeli madde taşıyacak olan sürücünün mutlaka bu belgeye sahip olması gerekir.Mesleki Yeterlilik Belgeleri olan SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 belgeleri geçerlilikleri süresiz olurken, ADR kuralarına göre SRC5 Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Önemli Not: Tehlikeli Madde Taşımacılığını ifade eden SRC 5 belgesi almak isteyenlerin daha önce SRC3 ya da SRC4 belgesine sahip olması gerekmekteydi. 2022 Temmuz ayı itibariyle bu zorunluluk yürürlükten kaldırılmıştır.
Src Belgesi Nasıl Alınır?
Src belgesi 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre bir taşıt trafik tescil belgesinde “ticari” olarak geçmesi durumunda ticari olan aracı kullanacak olan sürücünün SRC belgesine sahip olması gerekmektedir.Bu durum karşısında ticari araç kullanacak olan sürücülerin araç türlerine göre SRC belgesi almaları zorunlu kılınmıştır.
SRC Belgesi Başvuru Şartları
Src belgesi almak için iki farklı durum vardır. Bunlar sınavlı ve sınavsız SRC Belgesi alma yöntemidir.
1-Sınavsız Src Belgesi
Sürücü belgesi 25/02/2003 tarihinde önce olanlar sınava ve eğitime katılmadan ehliyet sınıfına göre SRC belgesi alabilirler. Sürücü belgesi B sınıfı ise SRC 2 ve SRC 4 belgesi, C, D ve E sınıfı ise SRC 1 ve SRC 3 belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Başvurularını E-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/) üzerinden Muafiyetli SRC Belgesi Başvuru sayfasından yapabilirler.
2-Sınavlı Src Belgesi
SRC belgesini almak isteyen sürücüler öncelikle yetkili bir eğitim kurumuna veya e-Devlet üzerinden başvurularını yapmalılar.Bu eğitim kurumundan yurtiçi taşımacılığı için 36 saat, uluslar arası taşımacılık yapmak için 41 saat eğitim almaları gerekmektedir. SRC eğitimlerine eksiksiz devam etmek zorunludur. 1 saat dahi devamsızlık yapan sürücülerin kursları iptal edilmektedir. Bu eğitimi alan SRC adayları yapılacak olan mesleki yeterlilik sınavlarında 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Bu sınavlarda yanlış sorular doğru soruları etkilemez. Bu sınavdan başarılı olan SRC adayları, uygulama sınavına girmeliler. Uygulama sınavında SRC adaylarına 3 adet görsel veya video gösteriliyor. Bu videolardan veya görsellerden gelecek olan 3 adet sorunun 2’sine doğru cevap verirseniz sınavı geçmiş oluyorsunuz.
SRC belgesinde yaş sınırı nedir?
Büyük otobüs kullanacak sürücüler yönetmeliğin 36/C maddesine göre 26 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir.SRC belgesi almak için üst yaş şartı olan 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Daha önce bu yaş şartı 63 iken 4/5/2016 tarih ve 29702 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak üst yaş şartı yükseltilmiştir. Src yaş sınırı 31 Aralık 2023 yılna kadar 68 e çıkarılmıştır.
Src Belgesi İçin Gerekli Olan Evraklar
SRC belgesi için gerekli şartları taşıyorsanız aşağıdaki evrakları tamamlayarak kursa kaydınızı yaptırabilirsiniz.
- 1 Adet Kimlik fotokopisi,
- 1 Adet Sürücü belgesi fotokopisi,
- 2 Adet son altı ay içerinde çekilmiş vesikalık resim
- 1 Adet Diploma fotokopisi (En az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.)